Εύκολες συνταγές

Συνταγή για λάχανο με ελαιόλαδο στο φούρνο

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να μαγνητίσετε τις γευστικές σας γεύσεις με αυτή την απολαυστική συνταγή για Λάχανο με Ελαιόλαδο στο Φούρνο! Αυτό το πιάτο μεταφέρει το ταπεινό λάχανο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο νοστιμιάς. Το λάχανο ψήνεται στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα ένα τρυφερό και γευστικό συνοδευτικό που ταιριάζει καλά με οποιοδήποτε κύριο πιάτο. Με την απλότητα και τα υγιεινά συστατικά της, αυτή η συνταγή είναι ιδανική τόσο για αρχάριους μάγειρες όσο και για έμπειρους σεφ.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Λάχανο
1 μεσαίου μεγέθους

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Πριν βουτήξουμε στην προετοιμασία, ας συγκεντρώσουμε τα εργαλεία και τα συστατικά που χρειάζονται για αυτήν τη συνταγή. Θα χρειαστείτε ένα ξύλο κοπής, ένα κοφτερό μαχαίρι, ένα φύλλο ψησίματος, αλουμινόχαρτο (προαιρετικά), μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής και μεζούρες. Για τα υλικά, φροντίστε να έχετε στο χέρι φρέσκο ​​λάχανο μεσαίου μεγέθους, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 400°F (200°C).
2. Αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο.
3. Κόψτε το λάχανο σε φέτες, αφήνοντας τον πυρήνα ανέπαφο για να συγκρατεί κάθε σφήνα μαζί.
4. Τοποθετήστε τις σφήνες λάχανου σε ένα ταψί.
5. Ρίξτε το ελαιόλαδο ομοιόμορφα πάνω από τις φέτες του λάχανου.
6. Αλατοπιπερώνετε με το γούστο σας.
7. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να καλύψετε ομοιόμορφα το λάχανο με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
8. Αν θέλετε, καλύψτε το φύλλο ψησίματος με αλουμινόχαρτο, δημιουργώντας ένα σχήμα σαν σκηνή για να παγιδεύετε τον ατμό ενώ αφήνετε το λάχανο να ψηθεί.
9. Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να αρχίσει να ροδίζει.
10. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτής της συνταγής για το λάχανο με ελαιόλαδο στο φούρνο διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για το πλύσιμο και το κόψιμο του λάχανου σε φέτες, καθώς και το ρίξιμο του ελαιολάδου, το καρύκευμα και την επικάλυψη του λάχανου. Ο πραγματικός χρόνος ψησίματος στο φούρνο είναι περίπου 25-30 λεπτά, με αποτέλεσμα ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος να είναι περίπου 35-40 λεπτά.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

🌟 Συμβουλή 1: Για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο, βεβαιωθείτε ότι οι σφήνες του λάχανου έχουν παρόμοιο πάχος.
🌟 Συμβουλή 2: Για πρόσθετη γεύση, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη σκόνη σκόρδου ή βότανα όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο στις φέτες του λάχανου πριν το ψήσιμο.
🌟 Συμβουλή 3: Αν προτιμάτε μια ελαφρώς καραμελωμένη γεύση, αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 425°F (220°C) και παρατείνετε το χρόνο μαγειρέματος κατά μερικά λεπτά.
🌟 Συμβουλή 4: Μην ξεχάσετε να αλείψετε το λάχανο με το μείγμα ελαιόλαδου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να το διατηρήσετε υγρό και γευστικό.
🌟 Συμβουλή 5: Σερβίρετε το ψητό λάχανο ως συνοδευτικό για να συμπληρώσετε ψητά κρέατα, ψητά ψάρια ή ακόμα και ως νόστιμη προσθήκη σε χορτοφαγικά γεύματα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
86

Συνολικό Λίπος
7g

Κορεσμένα λιπαρά
1g

Χοληστερόλη
0 mg

Νάτριο
238 mg

Υδατάνθρακες
6g

Ίνα
3g<!–

Ζάχαρη
3g

Πρωτεΐνη
2g

Βιταμίνη C
54 mg

Ασβέστιο
47 mg

Σίδερο
1 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν πρόκειται να σερβίρετε αυτό το υπέροχο λάχανο με ελαιόλαδο στο φούρνο, η απλότητα είναι το κλειδί. Τοποθετούμε τις φέτες ψημένου λάχανου σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού για μια αφράτη ανατροπή. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία από φαγητά, όπως ψητό κοτόπουλο, μπριζόλα στη σχάρα ή ακόμα και ως μέρος ενός χορτοφαγικού αλείμματος μαζί με κινόα ή ψητά λαχανικά. Το ζωηρό πράσινο χρώμα του λάχανου θα προσθέσει φρεσκάδα στο πιάτο σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με την παρουσίαση, τακτοποιώντας τις σφήνες λάχανου σε ξεχωριστά πιάτα σερβιρίσματος, επικαλύπτοντάς τες ελαφρώς για μια κομψή πινελιά. Σκεφτείτε να προσθέσετε μια κούκλα ελληνικό γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος από πάνω για ένα κρεμώδες στοιχείο. Για λίγο πρόσθετο τραγανό, πασπαλίστε φρυγανισμένη τριμμένη φρυγανιά ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή καρύδια, πάνω από τις φέτες λάχανου. Ο πειραματισμός με διαφορετικές πλευρικές εναλλακτικές σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε το πιάτο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και να δημιουργήσετε μια οπτικά ελκυστική παρουσίαση.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα, αποθηκεύστε τα σωστά για να εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα τους. Μόλις κρυώσουν, τοποθετήστε τις φέτες ψημένου λάχανου σε ένα αεροστεγές δοχείο ή καλύψτε σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Φυλάσσετε στο ψυγείο έως και 3-4 ημέρες. Όταν είστε έτοιμοι να απολαύσετε τα υπολείμματα, απλώς τα ξαναζεστάνετε στο φούρνο στους 350°F (180°C) για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή για λάχανο με ελαιόλαδο στο φούρνο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται σε αυτή τη συνταγή παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά και προσθέτει ένα υπέροχο γευστικό προφίλ στο πιάτο. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, αυτή η συνταγή είναι τόσο θρεπτική όσο και νόστιμη.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορεί επίσης να σας αρέσει:
– Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με γλάσο βαλσαμικού
– Σκόρδο παρμεζάνα ψητό κουνουπίδι
– Ψητές πατάτες με βότανα λεμονιού

Αυτές οι συνταγές έχουν παρόμοια μέθοδο ψησίματος και αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να ενσωματώσετε περισσότερα λαχανικά στα γεύματά σας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi και ο Jamie Oliver, οι οποίοι έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πιάτα με επίκεντρο τα λαχανικά. Η εστίασή τους σε φρέσκα υλικά και απλές τεχνικές μαγειρέματος έχει επηρεάσει αμέτρητους οικιακούς μάγειρες και επαγγελματίες σεφ. Συνδυάζοντας το ταπεινό λάχανο με την κομψότητα του ψησίματος και τον πλούτο του ελαιολάδου, αυτή η συνταγή αποτυπώνει την ουσία αυτών των γαστρονομικών πρωτοπόρων. Αγκαλιάστε τον εσωτερικό σας σεφ και ετοιμαστείτε να ευχαριστήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες με αυτό το αριστούργημα!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button